Oorsprong van de Maine Coon

Over de oorsprong van de Maine Coon gaan verschillende verhalen de ronde. In ieder verhaal komt toch de staat 'Maine' in het noordwesten van de Verenigde Staten voor. In deze staat werden vroeger boerderijkatten gebruikt als muizenjager. Omdat het klimaat daar behoorlijk ruig is, heeft de Maine Coon zich dermate aangepast en daardoor het prachtige wilde uiterlijk gekregen.


Hoe komt een halflangharige kat nou aan de naam 'Maine Coon'? Het eerste gedeelte van de naam is al verklaard, dat is de staat 'Maine'. Vroeger dacht men, afgaand op het uiterlijk van deze grote cyperse kat, dat het dier gekruisd was met een wasbeer (engels: Raccoon). Vandaar dat er toen 'Coon' aan vast is geplakt. De staart met donkere ringen vertoond overeenkomsten met de staart van een wasbeer, evenals de wilde verschijning. Natuurlijk is dit biologisch beslist niet mogelijk.

 

Toch is het geheel niet helemaal Amerikaans. Er gaan legendes dat Vikingen tijdens hun bootreizen ook raskatten vervoerden. Dit kan de grote gelijkenis met de Noorse Boskat verklaren. Ook koningin Marie Antoinette zou invloed hebben gehad tijdens de Franse Revolutie. Zij nam haar angorakatten mee tijdens bootreizen, maar op een zekere dag is de boot zonder Marie Antoinette vertrokken, maar mét haar katten.

De Maine Coon was al present op de eerste officiële kattenshow in 1878. Echter, rond 1900 kwamen andere rassen meer in de belangstelling, en werd de Maine Coon minder populair. Gelukkig is deze belangstelling wel weer terug gekomen, en mogen we vandaag de dag bij elke kattenshow genieten van een aantal prachtige Maine Coons.

 

OORSPRONGKARAKTERRASSTANDAARD - GEZONDHEID