Onze eerste TICA show

Gepubliceerd op 21 november 2017 om 15:05


Het showen staat al een poosje op een laag pitje, maar een TICA-show heeft altijd bij ons op de bucketlist gestaan. Een TICA-show is heel anders dan een reguliere (FIFe) show, en dat wilden we toch een keer meemaken.

Een reguliere show staat beschreven onder het info-kopje “Show”. Kort gezegd komt het erop neer dat elke keurmeester een selectie van de katten keurt, per klasse een kwalificatie (en eventueel een BIV of NOM) geeft en een keurrapport schrijft. Bij een TICA-show keurt elke keurmeester alle
aanwezige katten vluchtig in een ring, en klassificeert ze dan. Je bent dus niet afhankelijk van de grillen van 1 persoon, maar je katten moeten wel stressbestendig zijn omdat ze vaak acte de presence moeten geven. Ook is er geen keurrapport.


Toen aangekondigd werd dat er een Maine Coon congres zou zijn, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en Pina en Scarlet ingeschreven. Vorige maand hebben zijn we naar de show in Groningen geweest, daar ging alles heel goed na een showstop van 2 jaar dus we durfden het wel
aan. Echter wel voor 1 dag, want mocht het tegenvallen, dan hoeven we de tweede dag niet uit te zitten.


Afgelopen weekend zijn we dus naar Asperen afgereisd. Het hotel was even wennen voor de dames, en ze bleken onder de nieuwe boxspring te passen. Maar met een lekker hapje erbij was dat snel verholpen. De volgende ochtend ging het gebeuren. Net als bij een andere show, heb je eerst de aanmelding en de veterinaire keuring. De aanmelding begon al goed, want we kregen gelijk lintjes (huh?!). Die bleken later nodig te zijn als je een ‘final’ zou halen. Dan krijg je een schildje die je op het lintje kan plakken.

 

 

Omdat wij geen studi’s hebben (opvouwbare kooien die de exposant zelf meeneemt), konden de dames plaatsnemen in een kooi van de vereniging. Na een korte uitleg, en wat vraagtekens boven ons hoofd, begonnen de keuringen. En dan is het opletten geblazen. Je kat wordt verwacht als het
nummer bovenop de kooi van de betreffende ring staat. Vervolgens neemt de keurmeester de katten van dezelfde divisie en kleur 1 voor 1 uit de kooi en doet een snelle keuring. Daarna wordt door middel van slips (gekleurde geplastificeerde kaarten) aangegeven wie de mooiste in de kleur is en in de divisie. Een divisie kan meerdere kleuren beslaan. Hierbij worden zowel katers als poezen als kittens met elkaar vergeleken. Alleen aparte congressen maken het mogelijk om hier onderscheid in te maken.


Wat zijn wij trots op Pina met haar bijna 7 jaar en Scarlet van 1 jaar oud, dan ze alles zonder morren hebben ondergaan! De bekwaamheid van de keurmeesters speelt hierin natuurlijk ook een rol. Naar ons idee hebben ze niet op ons hoeven wachten, dus we denken dat we het TICA-showen toch aardig goed doorstaan hebben. Dit zijn de uitslagen:
Pina (4 witten in de kleurklasse): 2x 4 e in color, 2x 3 e in color en 1x 2 e in color, geen finals
Scarlet: (alleen in haar kleurklasse): 5x Best of Color (duh) en 1x 3 e in divisie, geen finals


Ze hebben wel wat puntjes gescoord, maar hebben geen final gehaald en daarom dus ook geen TICA-titel. Maar we zijn wel een ervaring rijker!

Maak jouw eigen website met JouwWeb